MatchWA?

Hoi lieve lezers!

Een tijdje geleden ontving ik een pakketje matcha thee van matcha.nl. Zoals velen van jullie weten ben ik een echte theeliefhebber, groene thee en rooibos thee zijn mijn favorieten. ❤

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit matcha thee gedronken. Het is een theesoort die je niet in elke supermarkt kan terugvinden. En als je hem terugvindt, is die meestal van lage kwaliteit. Van lage kwaliteit? Hoe kan je dat zien?

Kwaliteitscontrole

poeder

Dankzij  itssigourney (check her on instagram!) leerde ik de kwaliteit van matcha thee te controleren, zij is namelijk een gecertificeerde thee sommelier.

Stap 1: Bekijk de kleur van de thee, deze hoort een felgroene kleur te hebben.

CHECK!

Stap 2: Ruik aan de thee, ruikt deze naar vers gemaaid gras? Dan zit je goed!

CHECK!

Stap 3: Neem wat van het poeder op je vinger en wrijf het uit op een stukje papier. Als het aanvoelt als krijt is de kwaliteit goed.

CHECK!

Oké, nu ik wist dat de kwaliteit van de thee die ik aankreeg top was, kreeg ik zin om hem te proeven. Het is niet zomaar thee dat je met een zakje laat weken in je water zoals we gewoon zijn. Het zijn ook geen losse theeblaadjes die je met een filter kan drinken, ik denk hierbij aan de thee die ik heb getest van Tastea (dat artikel lees je hier). Het is wel een fijn gemalen groen poeder, het lijkt wel groene bloem!

Hoe wordt het gemaakt?

bewerkte thee

Net zoals bij normale groene thee wordt matcha thee gemaakt van de theeplant Camelia Sinensis. Alleen bij matcha thee worden de planten ‘gecultiveerd’? Gecultiwatte? Dit houdt in dat de planten worden afgeschermd van het zonlicht met zwarte doeken of riet, de vier laatste weken voor de oogst. Doordat de planten negentig procent minder zonlicht krijgen, worden er buitengewoon veel aminozuren aangemaakt in de bladeren en produceren de planten ook extra chlorofyl.

De blaadjes worden gestoomd en gedroogd en nadien worden de stengels en nerven verwijderd om alleen het beste van het beste te behouden. De bladeren worden fijngemalen met een molensteen. Het proces moet heel precies gebeuren en met opperste concentratie. Dit zorgt ervoor dat het proces trager gaat en dit maakt de thee ook duurder dan ‘normale’ thee.

Is het gezond?

Net zoals groene thee is ook matcha thee zeer gezond! Het zou je concentratie verhogen en je helpen ontgiften (door de hogere concentratie antioxidanten) wat er dan weer voor zorgt dat sommige mensen afvallen. Ik ben er niet van afgevallen, maar dat komt doordat ik de thee maar twee maal per week dronk. Om echt te ontgiften zou je deze thee dagelijks moeten drinken. Ik merkte wel dat ik tot rust kwam van deze thee, dit zou komen door de kalmerende werking van het aminozuur L-theanine dat van nature aanwezig is in matcha. Er zijn zelfs geruchten over het feit dat matcha thee kanker bestrijdend is, dit onderzoek is nog in een vroege fase maar het zou bepaalde kankercellen al zeker vertragen. Moest dit waar zijn… chapeau!

Mijn ervaring

thee.jpg

Ik moet toegeven, ik had op voorhand wel veel schrik om de thee te drinken. Ik ben dan wel een theedrinker maar dit leek me op het eerste zicht toch maar iets raar. Maar als blogger zijnde MOET je dit wel proeven (damn…). Toch begon ik met volle moed aan mijn matcha ritueel. Ik kookte water, liet het wat afkoelen, mengde een matcha-lepel poeder bij het water en begon te kloppen met mijn matcha-klopper. Deze klopper zorgt ervoor dat al het poeder mooi verdeeld wordt over het water, zonder klonters en zorgt voor een klein schuimlaagje. Het zag er een beetje uit als groene waterige soep en rook nog steeds naar gras… zou ik dit wel lekker vinden? Ik nam mijn eerste slok en… jawel hoor, de thee was héérlijk! Ik had echt niet verwacht dat ik de thee zou lusten! Ze ziet er dan wel vreemd uit en de thee ruikt naar gras, maar de smaak lijkt naar mijn mening gewoon op gezonde en straffe groene thee. Ik dronk met veel plezier mijn kop thee leeg!

Matcha cupcakes, yum!

bewerkte cup

Toen ik op het internet wat lag rond te neuzen naar de eigenschappen van matcha, ontdekte ik dat je er allerlei lekkere dingen mee kan maken. Als eerste zag ik matcha ijs verschijnen, aangezien onze vriezer echt mini is, was dat geen optie. Ik ben een echte cupcake-keukenprinses dus besloot om enkele cupcake receptjes te combineren en deze uit te proberen. Omdat deze cupcakes met een matcha-touch echt lekker waren besloot ik om het receptje met jullie te delen!

Het deeg

 • 175g boter
 • 175g bruine kandij suiker
 • 175g zelf rijzende bloem
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren
 • 3 theelepels matcha poeder

Icing

 • 50 gram boter
 • 200 gram bloemsuiker
 • 2 soeplepels water
 • 1,5 theelepels matcha poeder
 • 1 zakje vanillesuiker

Het deeg

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de boter zacht, meng de suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker en matcha er beetje per beetje onder. Voeg als laatste de eieren toe. Verdeel dit deeg onder 12 cupcake vormpjes en laat 20 minuten bakken totdat de cupcakes goudbruin zijn.

Icing

Begin pas aan de icing wanneer de cupcakes gebakken zijn, laat de cupcakes eerst afkoelen, anders smelt de icing. Roer de boter zacht, voeg de bloemsuiker toe, daarna het water en als laatste de matcha en vanillesuiker. Meng tot het een egale crème is. Doe dit in een spuitzak en spuit het over je afgekoelde cupcakes. Werk de cupcakes eventueel af met wat decoratie.

Zo, dat was mijn ervaring met de matcha thee van matcha.nl. De eigenaars van deze site zijn zo vriendelijk geweest om jullie 10% korting aan te bieden met de code MATCHA1. Vergeet deze code dus zeker niet te gebruiken bij de check-out moest je ook kriebels krijgen om matcha uit te testen!

Hopelijk vonden jullie het een fijn artikel! Tot de volgende!

Dikke zoen van je kapoen,

Silke

xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close